0733582709; 0723699857 clubuloamenilordecaracter@gmail.com

Împreună. Construim Mentalități, Schimbăm Destine.

29 octombrie 2023

   Vine un moment în viața fiecăruia în care ceea ce facem trebuie să aibă un rost, un sens, o direcție clară și bine fundamentată. Momentul acela este momentul maturizării efective. Până ce conștientizăm că Timpul este cea mai prețioasă resursă a vieții noastre și este de mare folos să ne pese a întoarce lumii ceea ce la rândul ei ne-a dăruit, suntem doar niște ființe experimentale, pentru care învățarea este definitorie: încă nu există acel ”return of investment”, după expresia bine cunoscută din lumea eficienței.  

     În definitiv, fără rost, sens și conștiință totul devine disruptiv, anost, lipsit de relevanță și motivație, supus dispariției din lipsă de pragmatism, pentru că lipsa acestora determină lipsa unei anumite discipline de viață a normalității. Maturizarea aduce cu sine dorința de relevanță, de eficiență, de eficacitate și evoluție a mediului în care te afli, prin contribuția ta directă, drept furnizor de soluții. Până la maturizare soluțiile erau ale altora pentru tine, după acest moment sau perioadă de trecere, soluțiile încep să vină mai degrabă de la tine către ceilalți, pentru că în fiecare dintre noi se ”coace”, ajunge la rod deplin ceea ce am primit, sub diverse forme, pe care le putem încadra simplu în situații ”așa da / așa nu”. Din toate învățăm și învățarea rămâne o constantă oricum, pentru că există în acest proces de maturizare un neîncetat feedback al realității.  

    Normalitatea, cel puțin așa cum o înțelegem noi, această mână de oameni care credem în Educația Caracterului, este cea a respectării reperelor universal valabile: Valori, Principii, Credințe, Virtuți. În viața de zi cu zi, ele se exprimă pragmatic în gândurile, cuvintele, faptele și actiunile noastre – expresia proceselor de asumare a unei anumite conduite de viață prin Atitudini, Deprinderi, Comportamente și Obiceiuri.
   Când acestea respectă structura de gândire, alegere, decizie și faptă a unui Om de Caracter – după cum denumim persoana care respectă constructivismul, evoluția și structura celor de mai sus, considerăm că avem o viață sănătoasă moral, etic, principial.
   Când dăm mai degrabă frâu liber libertății de orice fel, ignorând cu bună știință reperele de normalitate și suntem atrași de încălcarea acestor norme, cu premeditare sau fără, viața noastră devine un haos și un contraexemplu.

  Am scris aceste gânduri ca preambul al situației de față: trăim într-o societate în care multe lucruri s-au întors cu susul în jos, anormalitatea devine predominantă, sub diferite forme de manifestare.
Dacă e să dăm doar câteva exemple, Iubirea a devenit un mit, contează de multe ori mai mult schimbul și punerea în comun a resurselor a două persoane, nu neapărat susținerea, sprijinul necondiționat și încrederea.
Credința are n feluri de interpretare, care de care mai insolite, iar războiul devine o manifestare a apărării ”drepturilor” credinței unora versus ”credința” celorlați – uităm per ansamblu rădăcinile credinței: iubirea, binele, adevărul, înțelepciunea trăirii ca ființă umană. Adevărul a ajuns a fi interpretat în forme juridice cu n portițe de permisivitate a minciunii, furtului și nerespectării realității.
Educația este pusă la colț grav, nu mai este calea cunoașterii atutentice a alegoriei mentale uman-evolutive, ci o negociere continuă de drepturi colaterale, de libertăți de tot felul în proces, nu dovadă de stoicism, răbdare, muncă, modestie, creativitate, discernământ și multe altele ce ar trebui să culmineze cu înțelegerea profundă a libertății drept cale a maturizării și înțelepciunii.  

   Toate acestea și multe altele au construit în mine, ca inițiator al acestui proiect național: ”Educația Caracterului – Educația Fundamentelor de Viață” dorința unui proiect despre cum construim mentalități sănătoase și schimbăm destine de viață. Am avut șansa de a face de la bun început echipă cu un om deosebit, Sandu Zamfirescu, pentru care cele mai sus scrise sunt la fel de valabile. Și ne-am propus să aducem cunoaștere, energie și schimbare prin ceea ce facem noi, ca echipă, strângând în jurul nostru cât mai mulți oameni de calitate, ce au același sistem de Valori, Credințe, Principii și Virtuți.

Pentru că se poate.
Pentru că avem uriașă nevoie de Normalitate.
Pentru că ne pasă și ne apasă de cele ce se ”întâmplă” în jurul nostru.
Pentru că avem soluții care funcționează și aduc speranța unei vieți împlinite, integre, autentice. 
Pentru că fiecare dintre noi putem fi insule de Normalitate, și împreună arhipelaguri, și regiuni, și de ce nu, exemple de urmat pe calea cunoașterii autentice pentru alte comunități educaționale care doresc a redescoperi rădăcinile umanității și civilizației.

   Dacă rândurile de mai sus rezonează cu gândurile tale și vrei ca faptele tale să fie de asemenea o cale în Educație, vino alături de noi, putem face ca Educația să devină din nou un reper sănătos al existenței, o cale a cunoașterii de sine și de ceilalți, cu sens și semnificație!
   Suntem Clubul Oamenilor de Caracter, Construim Mentalități și Schimbăm Destine. Ale noastre și ale celor din jurul nostru.
Pentru că merităm, vrem și putem, pentru că învățăm, știm și acționăm.
Pentru că este ceea ce are nevoie azi generația asta.
Pentru că doar așa se poate schimba în bine o țară!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Invitație la educație!

Invitație la educație!

     Clubul Oamenilor de Caracter invită toate școlile doritoare să ne fie partenere în proiectul revistei cu caracter național „Școala Caracterelor –...

Lansarea următorului număr al Revistei

Descarcă versiunea electronică

Următorul număr apare în

Ziua(e)

:

Oră(e)

:

Minute(e)

:

Secunde(e)